Recepten

Appelmoes


1,5 kg appels
Suiker (naar smaak)
Sap van ½ Citroen,
Citroenrasp (naar smaak)

  • Schil de appels en verwijder de slechte stukken en het klokkenhuis. Snij de appel in kleinere stukjes
  • Doe de appelstukjes in de pan met een heel klein laag je water. Breng aan de kook en zet dan lager.
  • Voeg evt. wat suiker, citroensap en citroenrasp toe en laat lekker pruttelen tot de appels zacht zijn. Als het wat te dik wordt kun je wat extra water toevoegen.
  • Voor een gladde appelmoes pureer je met een staafmixer de appels tot moes. Hou je van een appelcompote (dus met stukjes) kun met een pureestamper of vork zelf de dikte van de moes bepalen.

TIP 1
Voor kinderen is dit een leuk recept om samen te maken. Het maakt namelijk niet uit hoe mooi, klein of groot de stukken appel zijn. Ook is het gerecht snel klaar en kan er regelmatig geroerd worden in de pan.

TIP 2
Appelmoes kun je prima invriezen. Maak een dubbele grotere hoeveelheid, laat goed afkoelen en doe het in diepvrieszakjes in de vriezer.

TIP 3
Experimenteer met smaken en toevoegingen. Bijvoorbeeld

  • Snij gedroogde abrikozen in stukjes en doe deze samen met de appelstukjes in de pan.
  • Snij verse pruimen in stukjes (pitten eruit) en doe ze samen met de appelstukjes in de pan
  • Voeg eens wat kaneel toe of speculaaskruiden
  • Gebruik geen water maar appelsap of ander vruchtensap dat je nog hebt staan
  • banaan erbij of peer of krenten
  • Gember erin geeft weer een heel andere smaakbeleving; gebruik gember siroop en fijn gesneden gemberbolletjes of geraspte verse gemberwortel.
  • Etc.